Wordt je website met SEO goed gevonden in Google? Het zegt nog niks!
Search Engine Optimization (SEO). Iedereen heeft het erover. Door je SEO goed in te vullen, scoort je website met de juiste zoekwoorden hoger in Google. Klopt, maar het zegt nog niks. Waarom niet? Lees deze blog.
Af en toe maak ik een WordPress website voor een ZZP’er. Een uit de hand gelopen hobby, zeg maar. Eén van de aspecten bij de opzet van een website is SEO. Dit staat voor Search Engine Optimization. Simpel gezegd: Hoe goed wordt de website in Google gevonden. Het belangrijkste van SEO is dat het zoekwoord in alle onderdelen van je website wordt opgenomen. Hoe vaak een zoekwoord wordt gezocht via Google, kan je vinden met de Google’s keyword tool.
De belangrijkste onderdelen van SEO zijn: de pagina of blog titel, de url daarvan, en de meta omschrijving. Ook moet het zoekwoord liefst meerdere malen voorkomen in de tekst van je pagina of blog. Zie hier een voorbeeld afkomstig van de website //www.webgenerator.nl, waarbij het zoekwoord “Internetbureau” is (geel gearceerd in de afbeelding).
SEO is 1, echt bezoek is 2
Door SEO toe te passen, wordt je website beter gevonden in Google. Dat staat vast. Maar het zegt nog niks. Je kunt met je website nog zo hoog staan in Google, maar als de bezoekers na 3 seconden weer vertrokken zijn, heb je er nog niks aan. Wat moet je nog meer doen naast een goede SEO? Hoe maak je de bezoekers zo nieuwsgierig dat zij op je website terugkomen en meer tijd op je website vertoeven? Ik noem een paar belangrijke kenmerken.
Goed uitzien
Het is een open deur, maar zorg dat je website er goed uitziet, want het oog wil ook wat. Ik noem er een aantal:
- Gebruik bij voorkeur een lichte achtergrond
- Neem een leesbaar lettertype
- Gebruik maximaal twee kleuren passend bij het logo
- Gebruik afbeeldingen
- Gebruik links in een kleur uit het logo met een underline
In het blog “Tips voor het maken van een website” kan je daarover meer lezen.
Goede content passend bij titel
Zorg dat de titel van de pagina of het blog past bij de inhoud van je webtekst. Als de inhoud van de pagina of het blog ergens anders over gaat dan de titel suggereert dan is de bezoeker snel weer vertrokken. Kies dus bij voorbeeld niet de titel: “Bezoekers als bijen? Neem dan een website als bloem” als je je website via Google wilt laten vinden met SEO tips voor een website. Veel bezoekers zullen je website via Google vinden op trefwoorden als “ bijen” of “bloem”, maar vertrekken ook snel weer als de content niet strookt met het zoekwoord.
Goede content, meer links
Zorg voor goede content, die interessant is voor je doelgroep. Daarmee vergroot je de kans dat andere websites naar jouw website linken. Dit zogeheten linkbuilding zorgt ervoor dat je website hoger scoort in Google. Zeker als de andere websites een hoge ranking in Google hebben.
Schrijf actief
Maak het de bezoeker niet te moeilijk door zo te schrijven dat hij/zij na enkele zinnen al weer afhaakt. “Gelet op de mogelijke verschillen en de verschillende invalshoeken in de discussie over het gebruik van SEO wil ik in deze blog graag meer vertellen over de achtergronden hiervan, die belangrijk zijn voor het bezoek van uw website, waarbij ik met name in zal gaan op de bounce rate, de metatags en ….” Juist ja, niet doen dus. Vermijd vakjargon, gebruik korte zinnen en schrijf zoals je spreekt in de actieve vorm.
SEO is slechts de rode loper naar je website, maar of de bezoeker ook daadwerkelijk het paleis ingaat, hangt af van wat je de bezoeker te bieden hebt
Gebruik links
Nodig de bezoeker uit met interessante (interne) links, de lees meer knop, de meer weten knop, het gratis ebook, etc. Ook een tip is aan het einde van je blog te verwijzen naar andere blogs. Daarmee zorg je ervoor dat de bezoeker meerdere pagina’s of blogs gaat bezoeken en meer tijd spendeert op je website.
Nieuwe content
Google houdt van nieuwe content op je website. De beste optie daarvoor is een blog geïntegreerd in je website. Met de content van je blog kan je de vaste pagina’s van je website verdiepen en verrijken. Vergeet niet bij je blog de trefwoorden (tags) in te vullen. Deze trefwoorden zijn ook belangrijk om hoog te eindigen in Google.
Websitebezoek meten?
En wil je weten hoe vaak en hoe lang je website wordt bezocht? Meld je dan bij voorbeeld aan bij Google Analytics. Met deze tool kan je zien hoeveel tijd de bezoekers (gemiddeld per dag) op je website hebben gebivakkeerd. Of met welke trefwoorden in Google je website wordt bezocht. Ook geeft deze tool inzicht in de bounce rate, dit is hoeveel pagina’s een bezoeker binnen je website aanklikt.
Dus
Door je website met SEO in de puntjes te verzorgen, zegt nog niks. Het is slechts de rode loper naar je website. Maar of de bezoeker ook daadwerkelijk het paleis ingaat, hangt af van wat je de bezoeker te bieden hebt. Bied goede content aan passend bij de titel van je blog of pagina, zorg ervoor dat het er mooi en functioneel uitziet en dat webteksten uitnodigend en leesbaar zijn. Dat bindt en trekt uiteindelijk meer bezoekers aan, die vaker en langer je website bezoeken. En dat is wat je uiteindelijk wil. Dat bezoekers naar aanleiding daarvan de content delen via social media, contact met je opnemen of een product of dienst van je afnemen.
Vind je deze blog leuk, waardevol of interessant? Deel het dan met je volgers via één van de buttons.
Beste HH Finance,
Dank je wel voor dit duidelijke artikel. Ik vind dat je duidelijk, in “Jip & Janneke” taal, hebt uitgelegd wat tegenwoordig belangrijk is voor websites om beter gevonden te worden. Wat je wellicht er nog bij kan zetten is dat Google niet dol is op gekopieerde teksten. Ook al zien de teksten van de concurrent er nog zo goed uit, kopieer deze niet! Je loopt dan als website eigenaar het risico om door Google van het internet gehaald te worden. Je kunt de teksten wel gebruiken als handleiding, maar pas ze altijd aan naar jouw bedrijf!.
Ik zie je volgende blog graag tegemoet!
Groetjes Marieke
//www.seoonlinemarketing.nl
Dank voor je reactie, Marieke!
Zeker een goede tip om niet te copiëren als je in een goed blaadje bij Google wilt blijven. Overigens is copiëren van webteksten zonder toestemming van de auteur zelfs strafbaar volgens het auteursrecht. Dus ook met het oog op dit recht lijkt me zo maar copiëren van webteksten niet handig. En inderdaad, Google houdt er ook niet van. Je website komt lager in de ranking en in het ergste geval wordt je website van internet gehaald, zoals jij zegt.
Tot de volgende blog, wellicht!
Groet,
Harry