Tips voor het maken van een website
Uw website is het (interactieve) visitekaartje op het web. Besteed daaraan dus ruimschoots aandacht en maak het de bezoeker gemakkelijk. Zorg dat de combinatie van inhoud, vorm, opzet en navigatie goed op elkaar zijn afgestemd. En zorg ervoor dat uw website gemakkelijk gevonden wordt op het internet, dat het interessant en interactief is en dat de bezoeker antwoorden krijgt op de vragen die hij/zij stelt. Hoe u dit allemaal kunt realiseren met uw website leest u hier in de vorm van een aantal bruikbare tips, waaraan u kunt denken als u zelf een website ontwikkelt of laat bouwen.
Inhoud
Tip 1 Eerst indruk
De home of welkom pagina is uw eerste kennismaking voor de bezoeker van uw website. Uit onderzoek blijkt dat de bezoeker binnen 10 seconden al een eerste indruk heeft opgedaan. Zorg er dus voor dat u in deze 10 tellen duidelijk maakt wie u bent, wat u doet en welke toegevoegde waarde u de bezoeker te bieden heeft. Vermijd wollige en langdradige verhalen en beperk het aantal externe links op deze pagina. Gebruikt u dergelijke links wel, zorg dan dat er een nieuw venster in de browser wordt geopend, zodat de bezoeker op uw website blijft.
Tip 2 Geef vertrouwen
Schrijf dus alleen op wat u doet en wat u kan aanbieden aan de bezoeker. Dit staat nog steviger als u op uw website klanten aan het woord laat met quotes, cases of zelfs met een video. De voorkeur verdient dit op de home of start pagina te plaatsen. Dat valt tenminste op.
Tip 3 Zorg voor vervolg
Zorg voor een interactieve website, waarbij er voor de bezoeker verschillende mogelijkheden zijn om vervolgacties te ondernemen. Welke volgende actie wenst u dat de bezoeker doet? Contact met u opnemen voor het maken van een afspraak? Zijn/haar gegevens achterlaten? Uw product of dienst uitproberen? Probeer tot actie op de eerste pagina aan te zetten en probeer de bezoeker daarbij zoveel mogelijk zelf te laten ervaren.
Tip 4 Contactmogelijkheden
Zorg ervoor dat u de bezoeker verschillende contactmogelijkheden biedt, zoals uw telefoonnummer, een contactformulier, een e-mail adres, een inschrijving op een nieuwsbrief, etc. Laat de bezoeker kiezen en plaats ze goed zichtbaar op uw website.
Tip 5 Blogs
Op een moderne website ontbreken korte meningvormende of informatieve berichten of blogs niet. Blogs scoren goed in Google, waardoor uw website meer bezocht wordt.
Tip 6 Social media
Tegenwoordig zijn social media, zoals Facebook, LinkedIn, etc, niet meer weg te denken. Het verdient aanbeveling deze te integreren in uw website. Daarmee wordt uw website aantrekkelijker en interactiever. Het biedt de bezoeker mogelijkheden uw informatie te delen met anderen.
Vorm
Tip 7 Beperk de tekstlengte
Beperk de lengte van uw tekst tot ca. 500 woorden en deel de tekst in met paragrafen en subkoppen. Beperk u tot de essentie en laat de bezoeker zelf beslissen of hij/zij meer wilt lezen met de “lees meer” knop. Dit verbetert de leesbaarheid.
Tip 8 Letter(type)gebruik
Beperk het aantal lettertypes (max. 3) en de verschillende groottes (max. 3) om het zo leesbaar mogelijk te houden. Kies daarbij voor een goed leesbaar lettertype.
Opzet
Tip 9 Beperk de menu structuur
Zorg voor een overzichtelijke menustructuur. Beperk het menu tot maximaal 7 items met niet teveel submenu’s.
Tip 10 Onderlijn links en plaats ze in een andere kleur
Zorg dat de links in een andere kleur zichtbaar zijn. Maak ook een onderscheid tussen interne en externe links. Bij externe links dient u steeds te zorgen dat deze geopend worden in een ander venster. Op deze manier blijft de bezoeker op uw website.
Tip 11 Kies uw tags zorgvuldig
Tags zijn sleutelwoorden, die Google herkent en waarop de surfer via Google uw website bezoekt. Neem deze op in de blog en pagina titels en zorg dat ze voldoende voorkomen in de teksten. Vul daarnaast bij het blog en de pagina’s de SEO en de permalink in. En vergeet niet nieuwe blogs te schrijven. Google houdt van nieuwe content op de website. Op deze manier verhoogt u uw kansen om hoog te eindigen in de Google resultaten.
Tip 12 Integreer een zoekoptie
Rechtsboven is meestal de standaardplaats voor een zoekoptie. Een zoekoptie is natuurlijk alleen nodig indien u veel informatie op uw website heeft staan. Voor een site van een paar pagina’s is dit niet strikt noodzakelijk.
Navigatie
Tip 13 Zorg dat uw site snel is
Dit betekent dat u niet teveel zware foto’s, video’s of flash animaties op uw website moet plaatsen. Zorg dat elke pagina in een paar seconden is geladen. Anders is de kans groot dat de bezoeker vroegtijdig uw website zal verlaten.
Tip 14 Vermijd te veel drukte
Te veel afleiding op uw website brengt de bezoeker niet tot de essentie van uw website. Vermijd daarom allerlei schreeuwende flash animaties, geluidsfragmenten die opstarten met de home pagina, irritante pop-ups die de bezoeker weg moet klikken, enz.
Tip 15 Vermijd zo veel mogelijk het scrollen
Je ziet het veel. Lappen tekst, waarbij de bezoeker moet scrollen. Niet doen. De kans is groot dat de bezoeker snel afhaakt.
Tip 16 Zorg dat uw website werkt
Zorg ervoor dat uw website werkt bij verschillende browsers, zoals Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera en Safari.
Ik hoop dat deze tips bruikbaar voor u zijn en wens u als lezer veel succes. En uiteraard kunt u op dit blog reageren. Ook kunt met mij contact opnemen als u er zelf niet uitkomt of een website voor de scherpe prijs van 495 euro wilt laten maken. Zie voor meer informatie en voorbeelden de pagina over webdesign.
Deze blog is in bewerkte vorm ook geplaatst op de website van Ondernemer24.
Vindt u deze blog leuk, interessant of waardevol? Deel het dan met uw volgers via één van onderstaande buttons!
Goede tips! Wellicht kunnen jullie dieper ingaan op het gebruik van WordPress