Leid de coronacrisis tot bezinning?
De coronacrisis teistert ons land en zal ons leven voorlopig aan banden leggen. Het is een tijd van onrust, zorg en verwarring. De gezondheid van velen staat op het spel. Meerdere sectoren zijn volledig lamgelegd door de coronacrisis. De beurs maakt de grootste crash mee zins ooit en de economische gevolgen zijn gigantisch. Het kabinet komt binnenkort met een noodpakket, maar of we het daarmee gaan redden is de vraag. Een forse recessie is onvermijdelijk. Toch zijn er ook lichtpunten te noemen door de crisis waarin we nu verkeren.
Elkaar de hand reiken
In crisistijd worden we creatief en bedenken we allerlei initiatieven om elkaar te helpen. Meerdere mensen hebben een facebook pagina of website aangemaakt om diensten aan te bieden. Zo is er een website, waarbij er op aanvraag een buurtgenoot een warme maaltijd (en andere boodschappen) komt brengen. We hebben meer oog voor de oudere en kwetsbare mensen, die het in de crisistijd extra zwaar hebben. De coronacrisis brengt mensen in beweging om meer voor elkaar te betekenen en elkaar de hand te reiken (niet letterlijk uiteraard).
Lotsverbondenheid
Het individualisme heeft plaatsgemaakt voor lotsverbondenheid. Ons treft hetzelfde lot en we voelen ons verbonden om samen het corona virus uit te bannen. Afstand houden, handen wassen en veel schoonmaken is het advies, zodat we niet alleen onszelf maar ook de medemens niet besmetten. We houden rekening met elkaar en geven elkaar letterlijk de ruimte. Iets wat meer uit het zicht is geraakt, maar in crisistijd extra aandacht krijgt.
Minder CO2 uitstoot
Het is stil op de weg en op straat. We laten de auto meer staan. Ook bezoeken we nagenoeg geen winkels meer en hebben vele winkels de deuren daarom al gesloten. Spullen kopen of verkopen is er even niet bij en vele productiebedrijven hebben de machines stilgezet. Dit werkt positief uit op het milieu. Ik denk dat velen de satellietbeelden van China en Italië van voor en tijdens de coronacrisis hebben gezien. De CO2 uitstoot is in deze landen gedaald met 30% tot 50%. De luchtkwaliteit is sterk verbeterd. Weet overigens dat de slechte luchtkwaliteit per jaar tot honderdduizenden doden leidt. Sommigen zeggen zelfs dat de natuur (lees: corona virus) een halt heeft toegeroepen aan ons overmatige consumptiegebruik, weggooi maatschappij en de aanslag op het milieu.
Tijd voor bezinning
Dit laatste biedt tijd voor reflectie. Hebben wij inderdaad niet teveel geconsumeerd en te weinig rekening gehouden met het milieu? Wij kunnen dit niet ontkennen, denk ik. Door overmatig consumptiegebruik, globalisering en dierenwelzijn te negeren heeft een virus afkomstig uit de dierenwereld (overigens geldt dit voor alle virussen, zoals SARS, EBOLA, Mexicaanse griep) ons in de greep. De bomen leken wel tot in de hemel te groeien. Maar dit had ook een keerzijde. Het klimaat ging zienderogen achteruit en de zeedieren en vogels hapten zo langzamerhand alleen maar plastic. De klimaatverandering gaat snel en het klimaat zal, net zo exponentieel als het corona virus besmettingen veroorzaakt, verslechteren als we zo doorleven. Zo was al de voorspelling dat in dit decennium 1 miljoen diersoorten zou uitsterven en de koraalriffen volledig zouden verdwijnen. Alleen met technologische vernieuwing waren we er niet geweest. Nu we met beide benen op de grond staan ben ik benieuwd of we hiervan iets leren en tot bezinning komen. Blijven we de aarde overheersen of gaan we die beheren? De coronacrisis heeft ons in de wurggreep en nu is het de vraag hoe we ons hieruit worstelen. We moeten veranderen. En wie echt wil veranderen, moet eerst leren loslaten. Laten we van de stilstand gebruikmaken om ons oude leefpatroon vaarwel te zeggen en een echte verandering teweeg te brengen die goed is voor mens, dier, milieu en een blijvend leefbare aarde. Ik hoop dat de coronacrisis leidt tot een diepgaande bezinning. Jij ook?