Bedrijfsfinanciering nodig? Succesfactor 2: De tent op orde!
In de huidige tijd is het lastig voor het MKB om een krediet te krijgen. Dat is bekend. Maar als ondernemer kan je je kansen zeker vergroten als je weet wat de succesfactoren voor een bedrijfsfinanciering zijn. Dat zijn er vier, namelijk: De vent, de tent, het rendement en de zekerheden. Als je als ondernemer aan al deze factoren voldoet dan is het voor een financier meestal geen probleem om je onderneming een krediet te verstrekken.
In een eerdere blog heb ik de eerste succesfactor ‘de vent’ voor je uiteengezet. Voor wie deze blog heeft gemist, lees meer over deze succesfactor. Dit is deel 2 van de drieluik dat gaat over de ‘tent’. Wat houdt dit begrip nu zoal in? En waarom is ook dit belangrijk als succesfactor voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering?
Bij de tent gaat het voornamelijk om de volgende aspecten:
- Ligging van de onderneming
- Concurrentie
- Omgevingsfactoren
- Marktontwikkelingen
- Branche, leveranciers, klanten en productkeuze
- Marketing
- Personeel
In deze blog licht ik er enkele aspecten uit, die zich met name toespitsen op de (toekomstige) marktpositie.
Ligging
Waar ga je je als ondernemer vestigen? Of waarom heb je uitbreidingsplannen op de locatie? Of waarom ga je verhuizen? De financier zal je deze niet onbelangrijke vragen stellen om te zien of je doordacht de locatie gekozen hebt of waarom je uitbreidings- of verhuisplannen hebt. Belangrijke vraag is of je doelgroep je weet te bereiken. Wat is je afzetmarkt en is deze markt toekomstbestendig? Ook voor leveranciers is de vestigingsplaats van belang. Zit je in de binnenstad, maar is dit moeilijk te bereiken of zijn er geen parkeermogelijkheden, dan zit je op het verkeerde adres. Of uit het bestemmingsplan blijkt achteraf dat je als bedrijf niet kan uitbreiden. Doe vooraf goed onderzoek waar je je bedrijf wilt vestigen en of je in de toekomst op de locatie kunt uitbreiden. Dit zal de financier zeker waarderen.
Concurrentie
Houd bij dit onderzoek ook rekening met je concurrenten. Wat doen zij en hoe onderscheidt jouw onderneming zich van de concurrentie? De financier zal je deze vraag stellen en vragen om een concurrentieanalyse. Door een dergelijke analyse uit te voeren weet je of je een bedrijf kunt starten. Of dat je bedrijf in de toekomst kan groeien of uitbreiden met het aanbieden van nieuwe producten. Hoe maak je een concurrentieanalyse? Ten eerste moet je weten wie je belangrijkste concurrenten zijn en waar zij gehuisvest zijn. Ten tweede moet je vaststellen welke producten die concurrenten aan welke doelgroepen aanbieden. Wat is daarbij hun prijsstelling, levertijd en service en hoe brengen zij via promotie hun producten aan de man? Wat is hun naamsbekendheid en wat zijn hun mogelijkheden om in de toekomst te groeien? Door een dergelijke inventarisatie kan je een vergelijking maken met de concurrenten en vaststellen in hoeverre het legitiem is om een bedrijf te starten of uit te breiden.
Marktontwikkelingen
Naast een goede concurrentieanalyse is het van belang de marktontwikkelingen in kaart te brengen. De financier zal vragen waarom de start of uitbreiding van je onderneming in de markt een succesformule is. Belangrijk zijn daarbij de kansen, die je voor je onderneming ziet en welke risico’s je mogelijk loopt. Kansen zijn bijvoorbeeld nieuwe markten of afnemende concurrentie. Risico’s kunnen zijn conjunctuurschommelingen, gevoeligheid bij recessie of wijzigingen in de demografische ontwikkelingen. Bij voorbeeld: Een kledingzaak voor jongeren in een wijk of stad, die sterk aan het vergrijzen is. Naast de kansen en risico’s zijn trends en vooruitzichten van belang. Een trend is bijvoorbeeld dat steeds meer producten via een webwinkel worden verkocht. Breng dit soort aspecten in beeld. Op bijvoorbeeld www.rabobankcijfersentrends.nl kan je hierover meer vinden. Laat de financier weten op welke wijze je de kansen gaat benutten, hoe je inspeelt op de trends in de markt en hoe je de risico’s zoveel mogelijk weet te beperken. Dan heb je een belangrijk stap gemaakt voor een bedrijfsfinanciering.
Tot slot
De ondernemer die zich als ‘vent’ zo manifesteert, heeft zich gedegen voorbereid en kan met een gerust hart aantonen dat de ‘tent’ op orde is. En de financier kan ook dit onderdeel bij de financieringsaanvraag afvinken. Akkoord. Nu de andere twee (rendement en zekerheden) nog. In de volgende blog ga ik hierop in. Dus blijf volgen!