Bedrijfsfinanciering nodig? Succesfactor 1: Wees dan een vent!
Wat zijn nu de succesfactoren voor een bedrijfsfinanciering? Dat zijn er vier, namelijk: De vent, de tent, het rendement en de zekerheden. Als je als ondernemer al deze factoren op orde hebt dan is het voor een financier meestal geen probleem om je onderneming een krediet te verstrekken.
In een drieluik zet ik deze succesfactoren voor je uiteen. Dit is deel 1, het eerste blog, dat gaat over de ‘vent’.
Het staat elke dag in de krant
Vandaag heeft de rechter het faillissement uitgesproken over een grote meubelmakerij in Nijkerk. Het personeel is diep teleurgesteld. Sommigen hebben er hun leven lang gewerkt. Nu staan ze met lege handen op straat. De rechter zei dat het faillissement aan de ondernemer zelf te wijten is. Door zijn mismanagement, zijn arrogante en risicovolle houding en het onaantastbare geloof in eigen kunnen, is het bedrijf om zeep geholpen.
Zo maar een dagelijks bericht uit de krant. De ondernemer, de vent, die met het verkeerde gedrag foute beslissingen neemt. Iemand, die uiteindelijk geen goede ondernemer blijkt te zijn. Geen financier zal er meer intrappen om deze ondernemer nog een krediet te verstrekken, ook al zou hij willen doorstarten. Dat er verschillende typen ondernemers zijn, dat weet de financier ook. Maar je moet als ondernemer wel over bepaalde kwaliteiten beschikken om voor een krediet in aanmerking te komen.
Kwaliteiten
Welke kwaliteiten zijn dat dan? Dat zijn de volgende:
Besluitvorming
De ondernemer moet beschikken over een visie. Daarbij spelen intuïtie en creativiteit een belangrijke rol. Er moet een bepaald gevoel zijn van: dit is een gat in de markt of dit is een geweldig idee. Maar pas op. Je moet als ondernemer hierin echter niet doorschieten. Het idee kan goed zijn, maar zie niet gelijk dollartekens. Blijf met beide benen op de grond staan. Tel even tot tien en verzamel feiten om te toetsen of het idee echt haalbaar is. Maak een goed onderbouwde business case. Of toets het idee met bij voorbeeld een marktanalyse, klantenonderzoek, financiële analyse, risico analyse, etc. Dan is de besluitvorming weloverwogen. De ondernemer, die zowel visionair is als rationeel toetst en plant, is in de ogen van de financier pas een ‘vent’.
Doel
Een ondernemer hoort ambitieus te zijn en idealen na te streven. Iets van: dit wil ik bereiken met mijn onderneming. Maar leg de lat niet te hoog en zie groei niet als een doel. Hardlopers zijn doodlopers. Te snel groeien als onderneming is niet aan te raden. Wees nuchter en gebruik het gezonde verstand. Kijk welke groei haalbaar is, zonder dat je als onderneming daarvoor te grote risico’s neemt. Een goed voorbeeld is de SNS bank, waarvan de gevolgen bekend zijn. De goede ondernemer heeft beide kwaliteiten in huis: ambitieus, maar met als doel een gestage groei. Dat is volgens de financier een ‘vent’.
Risicogedrag
Als ondernemer hoor je risico’s te nemen. Dat hoort bij ondernemen. Maar zie een risico niet als kans. Want dat kan verkeerd uitpakken. Je kan daarmee je onderneming in gevaar brengen met alle gevolgen van dien. Er mag best een uitdaging zijn in wat je onderneemt, maar bij een te groot risico zal het succes tegen je keren. Wees ook calculerend en mijd het risico als je over je beslissing geen goed gevoel hebt. En als met feiten blijkt dat het risico te groot is in verhouding tot het mogelijke succes dat lonkt, maar nooit zal uitkomen. Een ondernemer, die de risico’s onderkent en goed kan inschatten, geeft de financier pas het vertrouwen dat de ondernemer juist zal handelen. En dat noemen ze een ‘vent’.
Tot slot
De ‘vent’ beschikt dus over een mix van visie en planning, en van ambitie met gezond verstand. Bovendien ziet hij het risico als een uitdaging, waarbij hij de gevolgen hiervan onder ogen ziet. Hij kan ook risicomijdend gedrag vertonen als het moet. De ondernemer die zich zo manifesteert, kan één van de succesfactoren, de ‘vent’, in zijn broekzak steken. En de financier? Die kan dit onderdeel bij de financieringsaanvraag afvinken. Akkoord. Nu de andere drie nog. In de volgende blogs ga ik hierop in.
Vind je deze blog leuk? Deel het dan met je volgers via één van de buttons.
Kort, boeiend en zo ONGELOFELIJK waar!