Bedrijfsfinanciering nodig? Denk ook eens aan factoring!
In de praktijk blijkt dat meer dan 75% van de ondernemers het (kortlopend) bancaire krediet zien als dé financiering voor hun bedrijfsactiviteiten. Zij maken nauwelijks gebruik van alternatieven, terwijl zij legio voorhanden zijn. Factoring is zo’n financieringsvorm, die in een aantal gevallen voordelen biedt. Groeit uw onderneming snel? Bent u op zoek naar nieuwe markten in binnen- en buitenland? Zijn uw activiteiten seizoensgebonden? Of heeft u een grote betalingsachterstand bij uw debiteuren? Dan kan factoring interessant voor u zijn. Zeker als u snel ruimte wilt in uw liquiditeit en de balanspositie wilt verbeteren. In deze blog daarom voor u meer over factoring.
Wat is factoring?
Factoring is een financieringsvorm, die zich met name richt op een verbetering van de liquiditeit of om het tekort hiervan op te vangen. Veelal beperkt factoring zich tot een financiering van de debiteuren, maar ook voorraden kunnen met deze vorm worden gefinancierd. Bij factoring draagt de onderneming een groot deel van de debiteurenportefeuille over aan de factoringmaatschappij, waarvoor de onderneming direct een vast deel van de waarde van de uitstaande vorderingen in cash ontvangt. Meestal wordt tot 85% van de balanswaarde van de debiteuren direct aan de onderneming (voor)gefinancierd. Het resterende deel geldt voor de factoringmaatschappij als een reserve en wordt pas uitbetaald wanneer de debiteuren aan hun verplichtingen hebben voldaan. Op deze reserve worden administratiekosten, een marktconforme rente en een factor provisie (tot bijvoorbeeld 3%) in mindering gebracht. Als onderneming krijgt u op basis van de debiteurenportefeuille direct een kredietfaciliteit, terwijl daarnaast de inning van de openstaande facturen voor u wordt verzorgd. Daarbij heeft u nog de keuze of u het risico van de niet betalende debiteuren (kredietrisico) al of niet wilt afdekken door de factoringmaatschappij.
Eisen
Factoringmaatschappijen eisen veelal een minimumomzet. Dit minimum kan variëren van 100.000 euro tot soms meerdere miljoenen per jaar. Naast deze eis zal de factoringmaatschappij een toets doen op de kredietwaardigheid. In dit geval van uw debiteurenportefeuille. De factoringmaatschappij maakt voor deze toets gebruik van publiek beschikbare informatie, specialistische gegevens uit diverse databestanden en klanteninformatiesystemen. Op basis van deze toetst en hun expertise wordt bekeken of en tot welk bedrag de facturen van de afnemers worden meegenomen in de financiering.
Wanneer interessant?
Factoring is niet voor elke onderneming even interessant. Wel zijn er een aantal vuistregels te geven op basis waarvan u kunt bepalen of deze financieringsvorm voor u het onderzoeken waard is. Factoring is interessant als u als onderneming:
- een snelle groei kent (door veel nieuwe klanten en grote frequente opdrachten)
- in verhouding tot de activa veel vorderingen (meer dan 25%) heeft
- een sterke seizoenspatroon in de inkomstenkant heeft
- met slecht betalende debiteuren en oplopende betalingstermijnen te maken heeft
- een lage verhouding heeft tussen het eigen vermogen en vreemd vermogen (minder dan 20%), terwijl wel winst wordt gemaakt
Factoring kan uw liquiditeit en solvabiliteit ratio helpen versterken, terwijl u daarnaast direct over meer liquide middelen kan beschikken
Voor- en nadelen
Zoals bij elke financieringsvorm kent factoring zowel voordelen als nadelen. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat deze financieringsvorm vaak meer financiering biedt dan de traditionele bankfinanciering (factoring tot 85% en bankfinanciering tot 70% van de balanswaarde) en flexibel is. Immers de financiering beweegt mee met uw debiteurensaldo. Daarnaast heeft u minder administratieve rompslomp, omdat u uw debiteurenadministratie heeft uitbesteed. Belangrijkste nadeel is dat er een afstand wordt gecreëerd tussen de onderneming en de klanten, omdat de inning van openstaande vorderingen uit handen wordt gegeven. Ook kan de tussenkomst van een factoringmaatschappij klanten afschrikken, omdat mogelijk minder coulant met (de achterstand in) de betaling wordt omgegaan. Daarnaast zijn de financieringskosten vaak hoger dan die van een bankfinanciering. Maar daar staat wel tegenover dat u bespaart op de administratie- en incassokosten.
Financieringkosten
De financieringskosten bestaan uit rentekosten over het verleende kredietbedrag. Daarnaast moet u aan de factoringmaatschappij een provisie betalen. De provisie kan een percentage van de omzet of een vast bedrag per maand zijn.
Balans presentatie
Factoring kan uw liquiditeit en solvabiliteit ratio helpen versterken, terwijl u daarnaast direct over meer liquide middelen kan beschikken. Deze ratio’s hebben effect op uw leveranciers, financiers en belangrijke debiteuren bij de inschatting van hun risico. De oplossingen met risicodekking laten toe om onder bepaalde voorwaarden off-balance te werken. Dit betekent dat uw balans verkort wordt en dat de liquiditeit en solvabiliteit van uw onderneming verbeteren. Bij factoring met risicodekking wordt namelijk geen nieuwe schuldenlast gecreëerd.
In dit voorbeeld wordt dit getoond, waarbij 85% van de vorderingen als financiering door de factoringmaatschappij beschikbaar wordt gesteld. Dit is 255.000 euro. Met dit bedrag nemen de liquide middelen toe met 100.000 euro en wordt de banklening met 155.000 euro afgelost. Het effect op de ratio’s is dan:
Liquiditeit = Vlottende Activa / Vlottende Passiva
Voor factoring: liquiditeit = 750.000 euro / 650.000 euro = 1.15
Na factoring: liquiditeit = 595.000 euro / 495.000 euro = 1.20
Solvabiliteit = Eigen Vermogen / Vreemd Vermogen
Voor factoring : solvabiliteit = 250.000 euro / 900.000 euro = 28%
Na factoring: solvabiliteit = 250.000 euro / 745.000 euro = 34%
Vindt u deze blog leuk, waardevol of interessant, deel het dan met uw volgers via onderstaande buttons!