Bankfinanciering nodig? Wees transparant met financiële informatie!
De crisis is een belangrijke oorzaak dat banken meer terughoudend zijn geworden in het verstrekken van een krediet. Om deze reden moet u als ondernemer er meer voor doen om het vertrouwen van de bank te winnen. Dat geldt zeker ook voor het verstrekken van financiële informatie aan de bank. Financiële informatie, die juist en transparant is, is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor bankfinanciering. Om welke informatie gaat het dan? Hoe zorgt u ervoor dat u bij de bank aan tafel komt? In deze blog ga ik hierop in.
Om in aanmerking te komen voor een bankfinanciering zult u als ondernemer een uitgebreide financieringsaanvraag moeten opstellen. In een dergelijke aanvraag zullen diverse ascpecten aan de orde komen, zoals de marktontwikkelingen, concurrentiepostie, management, ligging van de onderneming, etc. Meer kunt u hierover lezen in de blog Bedrijfsfinanciering nodig? Succesfactor 2: de tent op orde!. Een niet onbelangrijk deel van de financieringsaanvraag zijn de financiële cijfers. Om het vertrouwen van de bank te winnen zult u in het verstrekken van deze cijfers eerlijk en transparant moet zijn. Transparantie houdt in dat u als ondernemer kunt aantonen dat u uw financiën op en top in orde heeft en dat u weet waarover u het heeft. Hoe kunt u dat laten zien? Daarvoor dient u de volgende financiële overzichten te kunnen overleggen.
Jaarcijfers
Uiteraard dient u de bank een jaarrekening te verstrekken. Maar dat is niet het enige. U zult ook moeten aangeven hoe het proces van totstandkoming van de jaarcijfers verlopen is en welke tekortkomingen er eventueel binnen de onderneming zijn bij de presentatie van deze cijfers. De managementletter van de accountant biedt de bank daartoe meer inzage, waaruit blijkt welke issues er binnen uw onderneming spelen. Bij voorbeeld of uw administratieve organisatie wel op orde is. Of waarom de jaarrekening zo laat totstand gekomen is. Deze informatie geeft de bank een goede indicatie of u als ondernemer de zaakjes op orde heeft.
Actuele cijfers
Naast de jaarcijfers is de bank ook geïnteresseerd in de actuele financiële cijfers. Stelt u als ondernemer ook een maand- en kwartaalrapportage op? Stelt u per maand of kwartaal een liquiditeitsoverzicht op? Analyseert en stuurt u ook op deze cijfers? Dat dient u als ondernemer aan te tonen. Deze cijfers geven de bank het gevoel dat u grip heeft op de processen en de bedrijfsvoering van uw onderneming.
Toekomstverwachtingen
Daarnaast wil de bank ook graag inzage in uw verwachtingen voor de komende jaren, want zoals een gezegde luidt: Resultaten in het verleden bieden nog geen garantie voor de toekomst. Als onderneming zult u een prognose moeten maken van zowel de exploitatie als de liquiditeit. Hiervoor zult u aannames en uitgangspunten moeten formuleren, die u aannemlijk moet maken bij de bank. Voor de prognose van de exploitatie is het van belang dat de cijfers aansluiten bij de gerealiseerde resultaten afkomstig uit de actuele rapportages. Naast deze prognose dient u een prognose van de liquiditeit te overleggen. Liquiditeit is belangrijk om te laten zien of u op korte termijn aan uw betalingsverplichtingen kan voldoen. De bank legt hierop meer accent dan vroeger, omdat een goede liquiditeitspositie belangrijk is in crisistijd. In mijn blog Een ondernemer met meer cash is meer king bij de bank heb ik dit al aangestipt. Hiermee laat u als ondernemer zien dat u uw liquiditeit nauwlettend in de gaten houdt en anticipeert op een dreigend tekort aan liquiditeit.
Zekerheden
Door het overleggen van de genoemde overzichten laat u zien dat u transparant bent. Hiermee vergroot u uw kansen op een bankfinanciering al aanzienlijk. Zeker als u daarbij ook nog zekerheden kunt aanbieden. Zekerheden bieden de bank namelijk een voorrang om haar vordering op te eisen wanneer blijkt dat de ondernemer het krediet niet meer kan aflossen en de bank daardoor het krediet moet opzeggen. Voorbeelden van zekerheden zijn het pandrecht (op bijvoorbeeld machines en inventaris) en het hypotheekrecht.
Tot slot
Door transparantie laat u als ondernemer zien dat u voor een bankfinanciering in aanmerking komt. Daartoe dient u qua financiën goed beslagen ten ijs te komen. Wees eerlijk en transparant in het verstrekken van de financiële cijfers. Daarmee komt u betrouwbaar over en laat u zien dat u ‘in control’ bent. En als u daarnaast nog zekerheden kan bieden dan zal de bank graag bereid zijn u een krediet te verstekken.
Meer weten?
Wilt u meer weten? Heeft u hulp nodig bij het opstellen van de financiële overzichten voor een financieringsaanvraag? Ik heb hiermee ervaring en wil u graag hierbij helpen. Neemt u dan gerust contact met mij op.
Vindt u deze blog leuk, waardevol of interessant, deel het dan met uw volgers via onderstaande buttons!
Opnieuw kort, boeiend en waar!