Alternatieve financieringsmogelijkheden voor MKB en startups (met Infographic)
Een hole-in-one is als financiering voorbij. Je stapt als ondernemer naar de bank en het is in één keer raak: de financiering is no time geregeld. Nee, dus, die tijd is voorbij. Het is voor het MKB en startups niet meer zo makkelijk om een financiering via de banken rond te krijgen. Sinds de kredietcrisis nemen banken minder risico. Gelukkig is de bank lang niet meer de enige die een lening verstrekt. Alternatieve mogelijkheden voor financiering zijn al enkele jaren in opmars, die voor het MKB en startups zeker uitkomst kunnen bieden. En dat is mooi! In deze blog meer informatie daarover met een infographic.
Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden om als MKB en startups aan een financiering te komen dan alleen een traditionele bankfinanciering. Grofweg kun je de volgende indeling geven:
- Crowdfunding (met als varianten crowdlending, reward based crowdfunding, equity based crowdfunding, community finance)
- Microkrediet
- Online plaforms met kleine leningen
- Kredietunie
- Verhandelbare obligaties
Onderstaand is dit mooi samengevat in een Infographic, die Viking samen met Crowdfunding Hub heeft gemaakt.
Crowdfunding en kredietunie
Eerder op mijn website heb ik al een blog gewijd aan crowdfunding en kredietunie. Wil je daarover meer weten, lees dan deze blog Crowdfunding en kredietunie als alternatieven voor bankfinanciering.
Microkrediet
Uit de Infographic blijkt dat er nog meer financieringsalternatieven zijn. Niet onvermeld mag blijven het microkrediet. Als startup of MKB ondernemer kun je bij Qredits een financiering aanvragen van maximaal € 50.000 (microkrediet) tot € 250.000 (mkb-krediet).
Verhandelbare obligaties
Een ander alternatief is om als MKB ondernemer obligaties uit te geven. Daarin kan dan worden belegd. De investeerder ontvangt een maandrente en kan de obligaties weer verkopen. Daarbij kan nog een onderscheid worden aangebracht tussen gewone en achtergestelde obligaties. Het belangrijkste verschil is dat bij achtergestelde obligatie de obligatiehouders achtergesteld zijn ten opzichte van alle andere geldschieters. Het voordeel voor de MKB ondernemer is dat de lening met achtergestelde obligaties niet meetelt als vreemd vermogen (langlopende schulden), maar als eigen vermogen. Dit biedt weer extra ruimte om financiering bij geldverstrekkers aan te trekken.
Vind je deze blog leuk, waardevol of interessant, deel het dan met jouw netwerk via de buttons!