4 redenen waarom de echte ondernemer nooit failliet gaat
Bij een faillissement wordt de schuld vaak gelegd bij oorzaken die buiten de onderneming liggen. Een veelgehoorde reden was de crisis. Maar is dat ook zo? Nee, want ook bij groei gaan ondernemers failliet. Vaak is het te wijten aan slecht ondernemerschap, want de echte ondernemer overkomt een faillissement niet. Hij/zij overwint altijd en heeft het succes in handen. Waarom gaat de echte ondernemer dan nooit failliet? Lees 4 belangrijke redenen in de blog.
Reden 1 Groei is geen doel
Faillissement duidt op slecht ondernemerschap of op bedrijven, die denken dat ze ondernemer zijn. Zo hoorde ik een extreem verhaal op een netwerkbijeenkomst dat een directeur van een bedrijf direct na de inschrijving bij de KvK een nieuwe Mercedes ter waarde van € 240.000 bestelde. Nog geen half jaar later was dit bedrijf failliet. Dit lijkt een uitzondering, maar één van de belangrijkste redenen van faillissement is zelfoverschatting, waardoor de ondernemer de teugels laat vieren of rare sprongen gaat maken. Verblind door groei wordt allerlei nieuwe business opgestart zonder goed na te denken welke consequenties en risico’s dit op termijn heeft. Veel fusies en overnames worden opgestart om redenen van synergie- en efficiencyvoordelen, maar bij de vraag wat het nu echt oplevert, treedt een lange stilte op. Vaak wordt de top hier beter van, maar niet het bedrijf. Bedrijven verliezen daardoor de focus en halen “Trojaanse paarden” binnen die later grote problemen geven. De echte ondernemer kent zijn/haar grenzen en ziet groei niet als doel. Hij/zij heeft een focus, waarbij de continuïteit niet in het geding komt. De core business is het uitgangspunt met groei als middel om dit uit te bouwen zonder dat te grote risico’s worden genomen. Dat is één van de redenen dat de echte ondernemer niet in de grote problemen komt en erger nog failliet gaat.
Reden 2 Bij blijven en aanpassen
Faillissement is ook een signaal dat de onderneming zich niet (op tijd) heeft aangepast aan nieuwe ontwikkelingen en trends in de markt. Deze ondernemer gedraagt zich als een struisvogel met de kop in het zand in plaats van een kameleon. Maar aan nieuwe trends kun je je als ondernemer niet onttrekken. Duurzaamheid, internet, technologie en internationalisering zijn dé ontwikkelingen voor de komende jaren. De echte ondernemer herkent dit meteen en speelt hierop wel in en ziet nieuwe afzetkansen in de markt. Zo zijn diverse bouwbedrijven zich meer internationaal gaan oriënteren en hebben zij hun markt in bijvoorbeeld Duitsland en China al flink uitgebreid. Dat zijn de echte ondernemers!
Reden 3 Spreiden van risico’s
Sommige ondernemers leunen teveel op enkele klanten of een enkele grote klant en vele kleine klanten. Dat heeft geen gevolgen als het de grote klanten voor de wind gaat. Maar wat als zo’n klant plotseling minder afneemt of failliet gaat? Dat had de echte ondernemer nu wel voorzien. Ten eerste door meer te zorgen voor risicospreiding en niet afhankelijk te zijn van één of enkele grote klanten. En ten tweede door bij een signaal van verslechtering van de financiële situatie bij de afnemer op tijd te stoppen met levering, zodat je als ondernemer niet meegetrokken wordt in het faillissement van de afnemer. Deze signalen zijn vaak herkenbaar, bijvoorbeeld slechter betalen, meer klagen over de (late) levering, de facturen ter discussie stellen, etc. Ook bij meer algemene signalen, zoals personeelsontslag of sluiten van een vestiging, is alertheid geboden. De echte ondernemer sluit hiervoor de ogen niet en neemt bijtijds maatregelen om dit soort risico’s uit te sluiten.
Reden 4 Financieel vooruitkijken
De meeste ondernemers hebben de financiën wel op orde. Zij houden de actuele stand van de omzet en de kosten goed in de gaten, zorgen dat de debiteuren op tijd betalen, etc. Maar de echte ondernemer vindt dat niet genoeg. Deze ondernemer kijkt vooruit en maakt (lange termijn) prognoses hoe het bedrijf er financieel over één tot drie jaar voorstaat. Zo wordt een financial forecast gemaakt, waarmee duidelijk wordt wat de uitkomst is van de winst over bijvoorbeeld een jaar. Ook maakt hij/zij een inschatting welk effect dit heeft op de toekomstige leencapaciteit, zodat helder is hoe de onderneming zo nodig nieuwe investeringen kan financieren. En tenslotte weet hij/zij het antwoord op de vraag of er in de komende 12 maanden een positief of negatief banksaldo ontstaat. Daartoe maakt hij een liquiditeitsprognose. Bij deze prognoses denkt hij ook aan de “worst case” dat het bedrijf een omzetdaling van minimaal 35% moet kunnen opvangen. Op deze manier heeft de echte ondernemer grip op de zaak. Financieel vooruitkijken is van essentieel belang om op tijd in te spelen op tegenslagen en nieuwe ontwikkelingen in de markt. Dat is een belangrijke reden dat de echte ondernemer nooit failliet gaat.
Dus
Wie als ondernemer groei niet ziet als doel, zich op tijd aanpast, inspeelt op nieuwe trends, risico’s spreidt en financieel vooruit kijkt, is een echte ondernemer. Bij deze ondernemer staat het woord failliet niet in het woordenboek. De echte ondernemer heeft het succes altijd in handen.
Mooi overzicht, Harry!