De 7 plus 2 kenmerken van een succesvolle organisatie
Op 8 oktober 2013 heeft Guido Heezen van Effectory een mooie speech gegeven tijdens de bekendmaking van de Beste Werkgevers Awards 2013. In deze speech legt hij op inspirerende wijze uit aan welke zeven kenmerken een organisatie moet voldoen om tot de beste werkgevers van Nederland te horen. Daaraan voegt hij nog een achtste kenmerk toe, dat voor de komende jaren onderscheidend zal zijn om als organisatie uit te blinken. In deze blog kort de acht kenmerken en de video, waarin Guido de kenmerken op inspirerende wijze voor het voetlicht brengt. En een extra kenmerk, dat ik graag wil toevoegen en volgens mij ook het succes van organisaties gaat bepalen.
Bevlogenheid en betrokkenheid
Organisaties die zich onderscheiden door een excellente medewerkerstevredenheid hebben de meeste kans op lange termijn succes. Medewerkers, die tevreden zijn, zijn productiever en innovatiever en voegen meer waarde toe voor het bedrijf. Door vanuit de zingeving en bezieling te werken, wordt de bevlogenheid van de medewerkers aangewakkerd en wordt daarmee de klanttevredenheid vergroot. Zonder de bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers is er voor organisaties minder succes weggelegd. Het vertrouwen op de kracht van de medewerkers is het geheim. Op welke wijze kunnen organisaties voor bevlogen en betrokken medewerkers zorgen? Welke kenmerken worden door Guido in zijn speech genoemd, die bepalend zijn voor het (toekomstig) succes van organisaties?
De zeven kenmerken
1. Aansprekende richting
Organisaties moeten er voor zorgen dat de richting de medewerkers ook daadwerkelijk aanspreekt. Dat maakt medewerkers gedreven. Ze zijn trots op het bedrijf.
2. Inspirerende directie
Organisaties, waarbij een directie inspirerend is en zich onder de medewerkers begeeft. Dit kenmerk wordt zwaar onderschat, maar de inspiratie en aanwezigheid van een directie op de werkvloer leidt tot meer bevlogenheid bij medewerkers.
3. Minder regels
Organisaties moeten de onzinnige regels en bureaucratie afbreken. Het uitbannen van stomme regels, waarvan medewerkers last hebben, biedt de medewerkers meer ruimte voor vakmanschap en werkplezier.
4. Minder management
Organisaties moeten de managementlagen verminderen. Door minder management neemt de verantwoordelijkheid en het bedrijfskundig bewustzijn van de medewerkers aanzienlijk toe. Er is meer ruimte voor ontplooiing en zelfsturing.
5. Waarderen van specialisten
Organisaties moeten de medewerkers, de specialisten, veel meer waarderen. Zij zijn het boegbeeld van de organisatie, waaraan de organisatie haar bestaansrecht ontleent.
6. Sociale innovatie toepassen
Organisaties moeten meer actief gebruikmaken van de ideeën van de medewerkers. Het innoveren van binnenuit is de essentie met de vraag wat er sneller, slimmer, goedkoper, beter en klantgerichter kan. Daar draait het om. De medewerkers op de werkvloer hebben vaak de beste ideeën. Maak daar als organisatie gebruik van!
7. Transparantie en delen van informatie
Organisaties moeten veel meer informatie delen, zodat de medewerkers meer betrokken worden en zien op welke wijze zij invloed kunnen uitoefenen. Organisaties moeten niet bang zijn om de informatie via bijvoorbeeld intranet te delen, maar juist transparant zijn. Meer transparantie en delen = vermenigvuldigen!
Achtste kenmerk
Het achtste kenmerk is “eerlijk zijn over toegevoegde waarde”. Guido zegt dat de organisatie met dit kenmerk kans maakt om in 2020 op het podium te staan voor een nominatie van de Beste Werkgever Awards. De toegevoegde waarde zal in de toekomst de hoogte van het salaris bepalen. Het salaris zal minder afhankelijk zijn van iemands positie en ervaring en daarmee niet meer automatisch stijgen met het aantal dienstjaren. Ervaring veroudert steeds sneller. Welke waarde voegt de medewerker toe?, dat is de vraag en niet: Wat is de functie waard? en daaraan de beloning ophangen. Over de toegevoegde waarde zullen organisties meer open, transparant en eerlijk moeten worden. Organisaties zullen zich meer moeten verdiepen in de vraag: “wat is de toegevoegde waarde van medewerkers” en daaraan een eerlijke beloning moeten koppelen.
In de onderstaande video geeft Guido over de acht kenmerken een mooie uitleg, maar lees ook verder na de video, het negende kenmerk, die volgens mij ook steeds belangrijk zal worden.
Extra kenmerk
De acht kenmerken leiden inderdaad tot een meer succesvolle organisatie, maar opvallend in het hele betoog is dat het accent voornamelijk ligt op de medewerker en diens bevlogenheid. Ik begrijp dit vanuit het perspectief Beste werkgever, maar ik mis een extra kenmerk vanuit het klantenperspectief en dat is: de maatschappelijke verantwoorde bijdrage. Steeds meer zullen organisaties in dit opzicht ook een toegevoegde waarde moeten laten zien en zich publiekelijk moeten verantwoorden op welke wijze zij hun producten fabriceren. Denk aan Apple, die haar producten in China laat maken, maar het daarbij niet zo nauw neemt met de werkomstandigheden. Denk aan de vleesproductie, waarbij het welzijn van het dier steeds belangrijker wordt. Denk aan de fabricage van koffie, die vaak nog tot stand komt in een situatie van uitbuiting van boeren, waarbij de koffieplantages zijn opgekocht door multinationals. De klant verwacht in toenemende mate dat bedrijven de rol van verantwoord ondernemen oppakken en eerlijke en duurzame producten fabriceren. Ook dit kenmerk is bepalend voor het (toekomstig) succes van organisaties.
Vindt u deze blog leuk, waardevol of interessant, deel het dan met uw volgers via onderstaande buttons!