8 tips om als manager oprecht een compliment of #ff te geven
Ik weet het nog. We hadden ons uit de naad gewerkt. De klus was geklaard. En toen? Er gebeurde niks. De manager vond het heel gewoon. Volgende klus. Maar wij hadden heel iets anders verwacht. Op zijn minst toch een schouderklopje of een blijk van waardering. Niks ervan. Geen #ff. Een gemiste kans. Zo moet je het als manager dus niet doen. Maar hoe dan wel? In deze blog 8 tips om een compliment of #ff (in twittertaal) aan medewerkers te geven. In woorden en daden.
1. Geen “maar” bij een compliment
We zijn het niet gewend om complimenten te geven. Het zit niet ingebakken in onze cultuur. We klagen liever. #fail zie je meer dan #ff op twitter. De fouten benoemen zit meer in onze genen. En als we complimenten geven, komt er vaak nog een “maar” achteraan. Het was geweldig, maar ik mis… Of, je gaf een mooie presentatie, maar ik snapte alleen je verhaal niet over…. Dit noemen we feedback, maar in feite veeg je het zo goed bedoelde compliment gelijk weer van tafel. En dat is jammer. Geef alleen het compliment en laat het daar bij. Of in twittertaal een #ff.
2. Wees geloofwaardig
Sommigen menen dat je niet te vaak een compliment moet geven. Dat komt dan niet meer geloofwaardig over. Of je wordt gezien als slijmbal. Op zich is dit juist. Ga geen compliment geven, omdat het leuk overkomt. Laat een compliment dan #ff na. Een compliment moet recht uit het hart komen en oprecht gemeend zijn. Maar ik denk, dat te vaak een compliment geven beter is dan geen compliment geven.
3. Zeg iets positiefs
Als de medewerkers op tijd de klus hebben geklaard en ook nog iets goeds hebben neergezet, dan is een woord van dank toch het minst wat je als manager kan uitspreken. Zeg als manager dat je het gewaardeerd hebt. Bij voorbeeld:
- Tof, dat je de klus zo geweldig hebben opgepakt. Mijn complimenten! Een #ff! Wat heb je dit goed opgelost!
- Ik had hierop niet gerekend. Je bent een geweldige medewerker!
- Wat een goed verhaal! Ik wist dat ik dit aan jou kon overlaten!
- Geweldig, hoe heb je dat voor elkaar gekregen!? Je hebt nog meer gedaan dan ik gevraagd had.
- Wat zie jij er vandaag weer netjes uit!
- Ik ben blij dat je er weer bij was! Zonder jou had ik het niet gered.
Dat is toch niet zo moeilijk? Een #ff geven. Als de medewerkers dergelijke woorden horen, dan geeft het hen toch energie? Of niet soms? Dan willen ze nog wel zo’n klus voor je doen.
4. Gebaar iets positiefs
Soms zegt non verbale taal meer dan woorden. Geef als manager een glimlach als je ziet dat je medewerker in een overleg een goed betoog houdt. Of geef na afloop van het overleg een schouderklopje of een opgestoken duim. Zelfs een simpele knipoog kan waardevol zijn. Natuurlijk kunnen deze gebaren ook worden ingezet om de lovende woorden te ondersteunen.
5. Geef een kleinigheidje
Medewerkers kan je ook een compliment geven als je onverwachts met een surprise komt. Een kleinigheidje als onderstreping van je waardering. Zo kregen we als team een keer voor de afronding van het project een bureauklokje met de tekst die ik voor het project bedacht had: “Op naar een nieuw evenwicht”. En dat is toch leuk. De manager had het er werk van gemaakt om te laten zien dat hij onze inspanningen gewaardeerd had. En dat doet je toch wat? Iets krijgen als compliment voor je werk.
6. Plaats een prikbord in de gang
Ook een leuk idee is een soort prikbord in de gang te plaatsen, waarop alle complimenten geschreven worden. Dit kunnen complimenten zijn, die jij als manager wilt delen of complimenten, die medewerkers aan elkaar geven. Op dit voorbeeld, dat wordt toegepast bij Prorail, werd ik geattendeerd via een tweet. Er werd door medewerkers glimlachend naar gekeken. Het complimenten prikbord was het gesprek bij de koffieautomaat.
Bron: Foto Caroline de Bes (Calibre)
7. Vier het succes
In veel bedrijven wordt er jaarlijks een uitje georganiseerd. Dat is mooi, maar soms zie je dat het een verplicht nummer is. Is het niet een idee om een dergelijk uitje pas te organiseren op het moment dat er binnen het bedrijf een succes te vieren is? Dan biedt het een mooie gelegenheid om de medewerkers, die het succes mogelijk hebben gemaakt, in het zonnetje te zetten. Of om als afdeling of team het succes ook echt te vieren. Dan is het uitje geen verplicht nummer, maar een compliment voor het behaalde succes.
8. Geef een beloning
Als een medewerker of een team iets geweldigs heeft gepresteerd, dan is een beloning ook een blijk van een compliment. Traditioneel uit deze beloning zich in een bonus of een opslag op het loon. Maar als manager zou je ook kunnen denken aan het bieden van gratis opleidingsmogelijkheden. Voor het team bij voorbeeld een weekend Ardennen, waarbij gewerkt wordt aan teambuilding. Of voor een medewerker een gratis opleiding om zich verder te ontwikkelen.
Tot slot
Tot slot een quote:
Wie zich negatief uit of zich tot een ander keert, heeft niks van zichzelf geleerd.
Maar wie zich oprecht uit in een compliment, leert als mens ongekend.
Veel succes met complimenten geven!
Ps. Op vrijdag is het op twitter #ff dag. Een mooi moment om een medewerker via twitter een compliment te geven!