Match bij interim en freelance opdrachten: Afvinken belangrijker dan vonken?
Als ZZP’er of freelancer ben je af en toe op zoek naar nieuwe interim of freelance opdrachten. Opvallend is dat je – versterkt door de crisis – bij zo’n opdracht precies moet voldoen aan de vele gestelde eisen. De opdrachtgever of intermediair gaat niet uit van je talenten, maar van het kunstje dat je al zo vaak gedaan hebt. Weet je niet voldoende van een programma of ben je niet recent werkzaam geweest in een branche of organisatie dan hoef je niet op de opdracht te reageren. Is afvinken belangrijker dan vonken? Het lijkt erop. Een rigide uitgangspunt met weinig oog voor kwaliteit en vernieuwing.
Ik heb als interim manager en business controller in vele keukens mogen kijken. Bijvoorbeeld DSM, UWV, Essent, Nuon, Rabobank, gemeentes, zorg, woningcorporaties. Wat mij opvalt is dat binnen al deze organisaties de verschillen niet zo groot zijn als men suggereert. Kijken we bijvoorbeeld naar financiën (mijn vakgebied) dan zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. In elk van deze organisaties is er sprake van een planning en controlcyclus (in de basis een begroting, maandrapportages, jaarrekening). En in elk van deze organisaties gebruiken ze een financieel pakket of ERP systeem (SAP, Hyperion, Exact, Coda, etc.) en werken ze soms met business intelligence (Cognos, SAP BI, QlikView, etc). Wat blijkt is dat ervaring in een bepaalde branche of het gebruik van bepaalde systemen helemaal niet doorslaggevend is. Ik heb met al deze systemen gewerkt. Je leert ze in een dag. En branche ervaring? Mooi als je het hebt, maar noodzakelijk is het echt niet, is mijn ervaring. Schijnervaring. Piece of cake.
Kwaliteiten
Ervaring in de branche opdoen is een kwestie van inleven en snel eigen maken. Dat is pas een kwaliteit en niet dat je het kunstje al honderd keer hebt uitgevoerd. Snel kunnen schakelen, goed met mensen kunnen omgaan, je kunnen inleven in de materie zijn talenten, die je als ZZP’er in huis moet hebben. Het is niet de branche, maar de organisatie, de medewerkers en de cultuur, die bepalen in hoeverre je als ZZP’er een opdracht goed kan uitvoeren. Hierbij passen en in korte termijn vertrouwen opbouwen, is velen malen belangrijker dan het kennen van een systeem of hoe bijvoorbeeld de financiering van een organisatie in elkaar zit.
De match is niet of de ZZP’er alles kan afvinken, maar of hij/zij in de opdracht kan vonken!
Natuurlijk moet je bepaalde skills hebben voor een opdracht, zoals teamplayer, accuraat zijn, etc. Maar vaak zijn dit dooddoeners, waarvan er bij een opdrachtformulering soms ook oneindig veel worden genoemd, maar waarvan er in de praktijk weinig over blijven. De kunst is niet het kunstje, maar de manier waarop je als ZZP’er met jouw talenten snel een weg kunt banen door de organisatie en de meerwaarde in het uitvoeren van de opdracht kan laten zien.
Doorgeslagen
De markt voor interim en freelance opdrachten is verziekt en doorgeslagen. Door de crisis zijn de eisen dusdanig aangescherpt dat dergelijke kwaliteiten niet (meer) meewegen. Ben je als ZZP’er eenmaal werkzaam bij een bank dan ben je altijd werkzaam bij een bank. Zit je als ZZP’er in de zorg dan maak je geen kans op een opdracht bij een gemeente of provincie. Jammer, je hebt geen (recente) ervaring. Als (tussenpersoon van de) opdrachtgever zoekt men liever het schaap met de twintig poten, die exact past bij de opdracht. Voldoe je als ZZP’er aan één punt niet, jammer dan. Men denkt dat men daarmee de juiste match maakt. Men gaat voorbij aan het talent en neemt liever geen enkel risico. Tenminste dat denkt men. Maar ik heb in mijn loopbaan voorbeelden gezien dat mensen vanuit een andere branche heel goed kunnen functioneren. Sterker nog, zij brachten meer vernieuwing dan de ZZP’er, die al zo lang in de branche werkzaam was. Want lang in een branche werkzaam zijn, leidt ook tot eenzijdigheid en blindheid voor een andere blik op het werk. Daarvan heb ik legio voorbeelden gezien. Met veel branche ervaring als ZZP’er binnenkomen en het kunstje doen die ze elders ook al vele malen hadden uitgevoerd. Soms met slechte resultaten, omdat hun zelfde werkwijze niet paste bij de organisatie. En weinig vernieuwend, omdat men niet anders gewend was.
Niet vinken, maar vonken
Het is jammer dat het accent in een match tussen de ervaring van de ZZP’er en de opdracht ligt op de harde kwaliteiten in de opdrachtformulering. Dit is voor beide partijen slecht. Voor de opdrachtgever, die weliswaar een ZZP’er met specifieke (branche)ervaring maar geen toegevoegde waarde krijgt. En voor de ZZP’er, die op deze manier gevangen zit in zijn laatste ervaring en daarmee ook geen vernieuwing en toegevoegde waarde kan laten zien. Opdrachtgevers en intermediairs doen zichzelf tekort en moeten eens verder kijken dan hun checklist lang is.
De match is niet of de ZZP’er alles kan afvinken, maar of hij/zij in de opdracht kan vonken!
Vindt u deze blog leuk, waardevol of interessant? Deel het via één van de buttons dan met uw volgers!
Mooie blog, Harry.
Ik ben het volledig met je eens. De ZZP markt is door de crisis overspoeld met mensen, die uit noodzaak ZZP’er zijn geworden. Dat verziekt de markt met soms tarieven waarvoor een timmerman nog niet eens wil werken. Daarbij moet de match ook nog 100% zijn. Onbegrijpelijk dat er zo door vele opdrachtgevers en tussenpersonen geacteerd wordt. Talenten tellen niet, alleen vinken en pegels.
Mvg, Richard
Richard, dank voor je reactie.
Misschien moeten we dan maar timmerman worden. Dan timmeren we beter aan de weg 🙂 Eens, tarieven zijn een tweede issue. Maar laat je betalen voor kwaliteit en niet verleiden tot bodemprijzen. Daarmee doe je jezelf tekort en maak je je ongeloofwaardig bij de klant.
beste Harry,
Ik las je blog en onze ervaringen zijn gelijk. Ik vind dat juist ZZPers projectmatig een noodzakelijke frisse wind door bestaande organisaties zijn. Ik heb dezelfde ervaringen en vind je blog in een woord HERKENBAAR. Juist de kwaliteiten zoals inleven, flexibel zijn, buiten de box denken, op korte termijn vertrouwen opbouwen, etc. zijn juist de aanwinst voor elke organisatie en uniek voor freelancers.
hoe doorbreek je die bestaande, vaak door HR ingegeven, conservatisme bij opdrachtgevers?
Dank voor je reactie, Tjerko.
Een goede vraag. De tijd zal het leren. Dit conservatisme verdwijnt in ieder geval als de crisis voorbij is 🙂