Strategie concreet maken? Pas cascade toe met de balanced scorecard!
De balanced scorecard is een instrument om de strategie te vertalen naar concrete acties. De kans dat de strategie alleen aan de bedrijfstop blijft voorbehouden is groter als een cascade achterwege blijft. Door cascade wordt de strategie namelijk vertaald naar lagere organisatie eenheden. Daardoor weten deze eenheden ook hoe zij een bijdrage aan de strategie kunnen leveren. Cascade is niet altijd een letterlijke vertaling. De vertaling wordt in belangrijke mate bepaald door de organisatiestructuur. Afhankelijk hiervan dient er per strategisch doel bekeken te worden hoe dit doel concreet kan worden gemaakt. In hoofdzaak zijn er drie vormen van cascade. In deze blog meer hierover.
De start van de balanced scorecard is de strategie te visualiseren in een strategiekaart, waarin de strategische doelen in een oorzaak-gevolg relatie zichtbaar worden gemaakt. Met cascade maakt de bedrijfstop duidelijk wat zij verlangt van de organisatie eenheden. Andersom wordt voor de organisatie eenheden duidelijk welke rol van hen verwacht wordt. Een organisatie eenheid weet dan waar zij haar prioriteiten moeten leggen om een bijdrage te kunnen leveren aan de strategie. Per strategisch doel op directieniveau wordt bezien welke doelen de organisatie eenheden moeten nastreven en realiseren. De cascade van de balanced scorecard kan op drie manieren plaatsvinden:
1. Eén op één
Strategische doelen kunnen één op één vertaald worden naar de organisatorische eenheden. Een voorbeeld hiervan is het strategisch doel dat men op directieniveau streeft naar een bedrijf met een goede werkbeleving en gemotiveerde medewerkers. Een laag ziekteverzuim is hiervoor bijvoorbeeld een key performance indicator. Een cascade van dit strategisch doel behoeft geen uitleg. Alle organisatie onderdelen zullen ongeacht de organisatiestructuur hieraan één op één een bijdrage moeten leveren en hun prioriteiten moeten leggen op dit strategisch doel.
2. Eigen bijdrage
De strategische doelen kunnen niet één op één vertaald worden naar de organisatie eenheden, maar er wordt van sommige organisatie eenheden een bijdrage verwacht. Een voorbeeld. Het strategisch doel is om de concurrentiepositie te verbeteren door meer in te zetten op technologie en innovatie en door nieuwe producten sneller op de markt te brengen. Om deze strategie te realiseren zullen bijvoorbeeld alleen de afdelingen R&D, productie en marketing een bijdrage moeten leveren. Van de afdeling HRM zal echter bijvoorbeeld geen bijdrage verwacht worden. De strategische doelen van de afdelingen, die wel bijdragen, worden afgeleid van de strategische doelen op directieniveau. Bijvoorbeeld voor de afdeling R&D wordt als strategisch doel bepaald dat minimaal 5% van het aantal ideeën moet leiden tot een prototype voor een mogelijk verdere productontwikkeling.
3. Als resultante
Soms is het ook de vraag of er een cascade kan worden toegepast. Het strategisch doel om het marktaandeel te verbeteren, is daar een goed voorbeeld van. Dit doel kan soms niet vertaald worden naar de lagere organisatie eenheden. Veelal is een dergelijk strategisch doel dan een resultante, een uitkomst, die wordt gerealiseerd als andere strategische doelen in alle geledingen worden gehaald.
Afhankelijk van structuur
Welke (combinatie van) cascade wordt toegepast hangt af van de organisatiestructuur. Mac Donalds heeft bijvoorbeeld afzonderlijke bedrijfseenheden met een franchise structuur. Elke Mac Donalds onderneming dient zelfstandig haar strategische doelen te realiseren. In een dergelijke structuur is de cascade meer één op één. Er kan echter wel een verschil zijn in de mate waarin elke franchise onderneming een bijdrage levert aan de corporate strategie van Mac Donalds. Anders is dit gesteld met organisaties die een functionele indeling kennen. Daar zal een specifieke eigen bijdrage van de afdelingen aan de strategie veel meer de cascade bepalen.
Onderstaande video is een goed voorbeeld, waarin de vormen en toepassing van cascade van de strategische doelen vanuit het principe van de balanced scorecard worden uitgelegd.
Meer weten?
Wilt u meer weten hoe u de strategie concreet kan maken door een cascade met de balanced scorecard? Of wilt u een balanced scorecard implementeren in uw organisatie? Neem dan contact met mij op.
Vindt u deze blog leuk, waardevol of interessant, deel het dan met uw volgers via onderstaande buttons!