Hoe maak je een begroting voor DBC’s?
Bij ziekenhuizen, GGZ instellingen, GRZ instellingen en instellingen voor de verslavingszorg zijn Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s) een belangrijke zorgcomponent, waarvoor budget van de zorgverzekeraars wordt ingekocht. Belangrijk is hierop goed te sturen. Het sturen start met een goede begroting voor DBC’s. Maar hoe? In deze blog in het kort meer hierover.
Ziekenhuizen, GGZ instellingen, GRZ instellingen en instellingen in de verslavingszorg kennen verschillende financieringsstromen, waarvan de DBC’s een zeer belangrijke component vormen. Hiervoor moet door de instelling per verzekeraar jaarlijks een offerte worden opgesteld. Daarna volgt de onderhandeling met de verzekeraars, waarmee het budgetplafond wordt vastgesteld. Een overschrijding van het budgetplafond wordt niet gehonoreerd. Dit is een belangrijk risico voor de zorginstellingen. Zaak is dus om goed hierop te sturen, zodat bijtijds ingegrepen kan worden. De begroting is daarbij een goed hulpmiddel. Hierin wordt niet alleen de productie begroot, maar daarvan afgeleid ook de fte inzet. Hoe maak je nu een goede begroting voor DBC’s?
Offertes
Voor een begroting zijn de offertes, die goedgekeurd zijn door de verzekeraars, het startpunt. Daarin staan het aantal DBC’s (zowel ambulant als verblijf) en de tarieven, die de zorgverzekeraars hebben afgegeven. Begin daarom bij de opzet van de begroting met de omzet en doe het volgende:
1. Maak een tabel met DBC producten, waarbij je per DBC aangeeft hoeveel tijd daarmee gemoeid is. Dit kun je afleiden van de tijdsrange, die per DBC ingezet mag worden. Druk dit uit in uren.
2. Maak een tabel met DBC tarieven en reken deze tarieven om naar een uurtarief aan de hand van de uren, die je per DBC bij punt 1 hebt aangegeven.
3. Zorg ervoor dat in de begroting de offerte opzet wordt gebruikt, zodat je het aantal DBC’s makkelijk kunt overnemen en invullen. Let op dat je 2 contractjaren moet nemen, waarin je aangeeft in hoeverre de afspraak voor het lopende jaar en komende jaar wordt gerealiseerd.
4. De DBC’s kun je door de eerder bepaalde tabellen omrekenen in uren. Het aantal uren wordt bij het aantal DBC’s dan uitgerekend. Deze uren kun je daarna verdelen over de organisatie-eenheden via een marktaandeel per zorgverzekeraar. Deze marktaandelen zijn vaak te herleiden uit het productiesysteem. Zo kun je de afgesproken uren per verzekeraar verdelen over de organisatie-eenheden.
Fictief voorbeeld
In het fictieve voorbeeld heb ik deel van een offerte van Menzis van 2 contractjaren genomen, waarbij het aantal DBC’s is ingevuld (kolom 3 en 4). De DBC’s worden omgerekend in uren rekening houdend met de verhouding in de contractjaren. Daarna zijn de uren verdeeld naar de organisatie-eenheden OE1, OE2, etc. op basis van marktaandelen. De uren keer het tarief geeft de omzet per organisatie-eenheid.
Fte inzet
Aan de hand van de netto benodigde uren vanuit de DBC’s kun je de fte inzet bepalen. Daarvoor is de productiviteit nodig. Stel dat de uitkomst van de berekening is 39.312 uur en de productiviteit is 70% dan is het aantal fte 30, namelijk 39.312/1.872*70% (1.872 is bruto ureninzet per fte per jaar). Het aantal fte moet vervolgens verdeeld worden over de functies. Welke functies leveren de productie? Bepaal daarvoor de gewenste functiemix. Bij een GGZ instelling zijn dat bijvoorbeeld de psychiater, de psycholoog, de arts, de verpleegkundige, etc. Opmerking: Als variant hierop kun je dit ook per functie bepalen als je de productiviteit per functie weet. Dan moet je eerst de uren op basis van de functiemix verdelen over de functies en vervolgens deze uren delen met de productiviteit per functie.
Personeelskosten
Tot slot de personeelskosten. Als je het gemiddeld salaris per functie weet, alsook het vakantiegeld, de eindejaarsuitkering en de sociale lasten dan kun je de gemiddelde personeelskosten per functie uitrekenen. Vermenigvuldig deze kosten per functie met de fte per functie en je hebt de personeelskosten.
Tot slot
De overige kosten zijn veelal makkelijk te bepalen en laat ik in deze blog even buiten beschouwing. Daarmee heb je een complete begroting voor DBC’s, waarbij de fte inzet (en daarmee de personeelskosten) fluctueert met de DBC-productie. Dit biedt een goed stuurmiddel om de realisatie tegenover de begroting te plaatsen en de uitkomsten te monitoren.
Zoek je iemand om je hierbij te helpen, neem dan gerust contact met mij op.
Vind je deze blog leuk, waardevol of interessant, deel het dan met jouw netwerk via de social media!